Endoskopik Gözyaşı Kesesi Ameliyatı
Gözyaşı kesesinin burun içine ağızlaştırılması ame...
Toplumda yaygın olarak burun ameliyatı sonrası dönemin ağrılı ve sıkıntılı olduğu inanışı mevcut. Bunun nedeni önceki yıllarda ameliyatların sonunda burun içerisine konulan tamponlar. Bu tamponların hem burun içerisinde yarattıkları baskı hem de çıkartılmaları sırasında neden oldukları sıkıntılar hastaların yıllar boyunca burun ameliyatından çekinmelerinde en önemli etken olmuş.
Günümüzde estetik ve fonksiyonel burun ameliyatlarında tampon kullanmıyoruz. Bunun yerine gereken durumlarda burun içerisine içlerinde hava kanalı da bulunan ince, yumuşak silikon levhalar yerleştiriyoruz. Bu levhalar burun içerisini doldurmadıkları için ağrı ve baskı hissi oluşturmuyorlar ve burundan hava geçişine yardımcı oluyorlar. Silikon yapıları nedeni ile burun içerisinde mukozaya yapışmadıkları için çıkartılmaları da kolay ve ağrısız oluyor.
Estetik burun ameliyatlar burun cildi altındaki kemik ve kıkırdak yapılara şekil verilen ameliyatlar. Bu nedenle ameliyat sonrasında tüm burun dokularında bir iyileşme süreci başlıyor. Bu süreçte dokulardan salgılanan maddeler burun ve çevresinde şişmeye neden oluyorlar. Oluşan şişme miktarı ameliyatın içeriğine ve kullanılan tekniklere göre değişmekle beraber iki-üç gün boyunca artış gösterip beş ile yedi gün içinde hemen tamamen kayboluyor.
Bugün kullandığımız ameliyat teknikleri, hassas cerrahi ekipmanlar ve piezoelektrik cihazlar gibi yumuşak doku hasarını en aza indiren teknolojiler ile ameliyat sahasında travma ve kanama oldukça az oluyor. Bu nedenle ameliyat bölgesindeki kanamanın göz çevresindeki gevşek yumuşak dokular arasına sızması sonucu oluşan morarmaları artık çok daha az görüyoruz. Ameliyat sonrasında göz kapakları ve göz çevresinde bir miktar morarma oluşması durumunda bu renk değişimi hızla azalarak iki hafta içinde hemen tamamen normale dönüyor.
Estetik burun ameliyatları özel durumlar dışında hemen her zaman genel anestezi altında yapılıyor ve ameliyat sonrası takip, soğuk uygulaması ve gerekli durumlarda ilaç tedavilerin hızla uygulanabilmesi için ameliyat günü hastanede kalınmasını tercih ediyoruz. Hastalarımızı ameliyat sonrası birinci günde tedavilerini düzenleyip dikkat etmeleri gereken konular hakkında bilgilendirerek evlerine gönderiyoruz.
Ameliyat sonunda burun içerisine splint olarak adlandırılan silikon levhalar yerleştirilmiş ise bu levhaları ameliyattan iki ya da üç gün sonraki kontrolde alıyoruz. Bu dönemden sonra artık ameliyata bağlı oluşan doku ödemi de azalmaya başladığı için burun tıkanıklığı şikayeti genellikle olmuyor.
Ameliyat sonunda burun üzerine uyguladığımız bandaj ve genellikle termoplastik yapıdaki yani ısıtılınca yumuşayıp soğuyunca sertleşen dış kalıbı yedinci gündeki kontrolde çıkartıyoruz. Kemiklere müdahale edilen ameliyatlarda genellikle bandaj ve kalıbın tekrar uygulanması ve üç ila beş gün daha burun üzerinde kalması gerekiyor.
Ameliyat sırasında burun içinde ya da dışında alınması gereken dikişler uygulanmışsa bu dikişleri de yedinci gündeki kontrol sırasında alıyoruz.