Yüz Estetik Cerrahisi Nedir?
“Fasial plastik cerrahi” ya da “Yüz plastik cerrah...
İp askı sistemleri ile yüz ve boyun bölgenizdeki sarkmalardan ve kırışıklıklardan çok kısa sürede ve lokal anestezi ile kurtulmanız artık mümkün.
Günümüzde son derece hızlanan günlük yaşantı içinde zamanın da giderek daha değerli hale gelmesi bütün cerrahi branşlarda olduğu gibi yüz estetiği cerrahisinde de daha az doku hasarına neden olan, daha az riskli ve mümkün olan en kısa sürede normal hayata dönmeyi sağlayacak “minimal invaziv” tekniklere olan ilgiyi artırmıştır.
İple askı teknikleri ilk olarak uygulanmaya başladıkları dönemlerde büyük rağbet görmelerine karşın 6-12 ay gibi kısa sürelerde etkilerini önemli ölçüde kaybetmeleri ve bazı ip tiplerinin ciltten fark edilir olması nedeni ile giderek daha az tercih edilir olmuşlardır.
Bu olumsuzluklar göz önüne alınarak yapılan çalışmalar sonucunda geliştirilen yeni askı iplerinin üzerine belirli aralıklarla yerleştirilen koniler ya da tırnaklar sayesinde etkilerinin önceki tekniklere göre önemli ölçüde kalıcı olması sağlanmış ve iple yüz gençleştirme teknikleri yeniden popülarite kazanmıştır.
Günümüzde uygulanmakta olan çok sayıda farklı ip türü mevcut olup bunlardan bir kısmı erimeyen (kalıcı) bir kısmı zamanla kısmen eriyen bir kısmı ise zamanla tamamen eriyen yapıdadır. Kalıcı iplerin biraz daha uzun süreli etki süresi avantajı olmasına karşın özellikle ince ciltlerde zaman içinde görünür hale gelme dezavantajı vardır. Eriyen ipler ise daha kısa etki süreleri olmasına karşın uygulama bölgesindeki dokularda kolajen üretimini uyararak cildin gerginliğine ilave katkıda bulunmaktadır.
İpler arasındaki bir diğer fark uygulama tekniğidir. Bazı ipler uygulama bölgesinde cilt içinde bir yere sabitlenmeden serbest olarak yerleştirilmekte ve üzerlerindeki çift yönlü tırnak ya da koniler vasıtası ile uygulama bölgesinde cilt sıkılaştırma işlevi yapmaktadır. Bu gruptaki iplerin yerleştirilmesi son derece kolay olup uygulama lokal anestezi altında çok kısa sürede kolayca gerçekleştirilebilmektedir.
Bir uçları sabit ve dayanıklı dokulara tespit edilen iplerin askı (lifting) etkisi ve elde edilen sonucun kalıcılığı serbest iplere göre daha fazla olmakla beraber tespitleme işlemi küçük te olsa cerrahi bir müdahale gerektirdiği için bu uygulamalar bazı hastalar tarafından tercih edilmeyebilmektedir.
İple germe teknikleri ilk zamanlarda çene hattında ya da burun kenarında uluşan cilt sarkmalarına yönelik kullanılırken son yıllarda geliştirilen yeni iplerle teknik yüz ve boyunda hacim artışı, ciltte sıkılaşma, gıdı sıkılaştırma, kaş kaldırma ve şekillendirme, burun kaldırma gibi pek çok farklı amaçla kullanılabilmektedir.
İpler sadece işlem yapılacak bölgeye uygulanan lokal anesteziyi takiben yerleştirilebilmektedir. İşlem süresi uygulama yapılacak bölgelere bağlı olarak 15-45 dakika kadar sürmekte, hastalar işlem sonrasında hemen günlük aktivitelerine dönebilmektedirler.
Dokularda sağlanan etkiler iki yıla kadar kalıcı olmakla beraber hem hastalar arasında cilt özelliklerinin farklı olması hem de bir taraftan normal yaşlanma süreçlerin devam etmesi nedeni ile işlemin sonuçlarının kalıcılığında farklılıklar olabilmektedir.
Kullanılan iplerin cilt altı dokularda erirken doku içinde yenilenmeyi sağlayan mekanizmaları uyararak yeni kolajen sentezini tetiklemesi modern ip sistemlerinde etki kalıcılığını artıran önemli avantajlardan birisidir. İşlemin kalıcılığı kullanılan ip materyalinin içeriğine ve cilt özelliklerine göre 1-2 yıl arasında olmaktadır.
Kullanılan ipler uzun yıllardır ameliyatlarda kullanılan, ciltle uyumlu, alerjen olmayan güvenilirliği kanıtlanmış materyallerden üretilmekte ve zaman içinde tamamen eriyerek dokuda kalıcı bir yabancı cisim bırakmamaktadır.
İşleme bağlı olarak yer yer ufak morluklar ya da şişlikler görülebilse de bunlar 3-4 gün içinde büyük ölçüde düzelmektedir. Erken dönem doku ödemi geçtikten sonra bir asimetri fark edilmesi durumunda düzeltici işlemler kolaylıkla uygulanabilmektedir.
İple uygulanan yüz askı işlemlerinin genel anestezi, hastane yatışı ve ameliyathane kullanımı gerektirmemesi aynı amaçla yapılan cerrahi işlemlere göre maliyet açısından oldukça önemli bir avantaj sağlamaktadır. Diğer taraftan kullanılan bütün ip malzemeleri yurt dışından ithal edildiği için döviz kurlarındaki değişmeler uygulama maliyetlerini doğrudan etkilemektedir.
Her hastada hem kişisel taleplere hem de doktorunun yaptığı değerlendrme sonucunda saptadığı ihtiyaca göre farklı bölgelere, farklı sayı ve tipte ip uygulanabildiğinden işlem maliyeti standart olmayıp muayene sonrasında belirlenmektedir.
Ultherapy – Ameliyatsız Yüz ve Boyun Germe
Göz Kapağı Estetiği – Blefaroplasti