Alerjik Nezlede Işık Tedavisi - Rhinolight

Işık Tedavisi – Rhinolight – Fototerapi

Burun mukozasının mikrobik olmayan bir iltihabı olan alerjik nezlenin tedavisinde uygulanan en yeni teknolojik yaklaşım özel bir içeriğe sahip yüksek yoğunlukta ışıktan oluşan Rhinolight yani ışık tedavisidir.

Birkaç dakikalık 6 ya da 8 seans olarak uygulanan ışık tedavisi ağrısız bir uygulamadır ve 3 ya da 4 seanstan sonra olumlu etkileri hemen izlenmeye başlamaktadır.

Hem mevsimsel hem de tüm yıl süren (perenial) alerjik riniti olan hastalarda ışık tedavisi ile burunda alerjiye bağlı gelişen kaşıntı, akıntı, tıkanma, hapşırık gibi şikâyetler başarı ile azaltılmakta ya da yok edilmektedir.

Burun içi ışık tedavisi (Fototerapi) alerjik nezlesi olan ve burun içinde enfeksiyon ya da ışığın geçmesine engel olacak anatomik problem olmayan bütün hastalarda uygulanabileceği gibi bazı hasta gruplarında özellikle tercih edilmektedir.

Bunlar;

  • Alerjik nezle ile ilgili şikâyetleri burun spreyleri ve ağızdan alınan alerji ilaçları ile kontrol edilemeyen hastalar,
  • Standart alerji tedavilerinin, yan etki ya da başka hastalıklar için kullanılan diğer ilaçlarla etkileşim gibi çeşitli nedenlerle uygulanamadığı hastalar,
  • Uzun dönem ilaç kullanmak istemeyen hastalardır.

İki hafta içinde uygulanan 6 ya da 8 seanstan oluşan Rhinolight tedavisinde özel dalga boylarındaki ışınların karışımından oluşan bir ışık kullanılmakta ve burun delikleri yolu ile yapılan uygulama sırasında herhangi bir sıcaklık ya da ağrı hissi oluşmamaktadır. Rhinolight ile burun içi dokularda herhangi bir kalıcı hasar oluşmadığından tedavi alerji hastalarında bir sorun yaşanmadan uzun dönemler kullanılabilmektedir.

Rhinolight ile verilen ışığın %70 den fazlası gözle görülebilen ışınlar, %25'i ultraviyole A (UVA) ve %5 ten az kısmı ultraviyole B (UVB) dir.

Rhinolight ile Oluşan Başlıca Etkiler

  • Mukozada alerjik reaksiyona bağlı histamin maddesi salınmasının engellenmesi,
  • Histamini üreten mast hücrelerinin salgı yapmasının önlenmesi,
  • Alerjik reaksiyonlarda etkili olan T lenfosit ve eozinofil adı verilen hücrelerin miktarında azalma,
  • Hastanın burun salgılarında ECP ve Interlökin-5 gibi alerjik reaksiyonlarda artan maddelerin miktarında azalmadır.

Işık Tedavisi Uygulanma Şekilleri

Rhinolight, sadece mevsimsel alerjisi olan hastalarda toplam 6 seansta uygulanırken tüm yıl alerjisi olan hastalarda ise 8 seans olarak uygulanmaktadır. Mevsimsel alerjide ardışık 2 haftada 2-3 gün ara ile üçer seans uygulama yapılmaktadır.  Tüm sene devam eden alerjik nezlesi olan hastalarda ise ilk hafta yapılan 3 seansı takiben 5 hafta boyunca haftada bir seans ya da ilk 2 haftada yapılan 6 seansı takiben 1 hafta ara ile ilave 2 seans olarak yapılmaktadır. Işık tedavisinin etki süresi 1 yıl olup bu sürenin sonunda tekrar uygulanması gerekebilmektedir.

Alerjik nezle tanısı konan bazı hastalarda ışık tedavisinin faydası beklenmeyeceği gibi yan etkileri de olabilir.

Alerjik nezle tedavisinde Rhinolight kullanılmaması gereken hastalar;

  • Standart tedavileri kullanamama nedenleri ciddi burun eğiklikleri olan hastalar,

  • Alerjik nezlenin yanı sıra diğer akut viral ya da bakteriyel burun iltihapları bulunan hastalar,

  • Burun içinde ya da genizde tümörleri olan hastalar,

  • Ciddi burun kuruması ve burun içinde kabuklanma şikâyeti olan hastalar,

  • Daha önce cilde yönelik ışık tedavisi sırasında ciltte ciddi sorunlar yaşamış olan hastalardır.

  • Henüz çocuklarda ışık tedavisi kullanımı ile ilgili yeterli klinik bilgi birikimi olmadığından Rhinolight uygulaması 14 yaş altında önerilmemektedir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

burun-estetigi-ameliyati-sonrasi

Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası

Burun estetiği ameliyatlarında tampon kullanılmadığı için ameliyat sonrsı dönem genellikle oldukça rahat geçmektedir

kronik-sinuzit

Kronik Sinüzit

Sinüzit hastalığının şikâyet ve bulguların 12 haftadan uzun sürdüğü enfeksiyonlar kronik sinüzit ya da kronik rinosinüzit olarak isimlendirilmektedir.