Nörotoksin Uygulamaları

Nörotoksin Uygulamaları

Yüzümüzde mimik hareketlerimizi yapmamızı sağlayan kaslarının bu hareketleri oluşturmak için kasılarak kısalmaları sırasında üzerlerindeki cilt aynı şekilde kısalamadığı için ciltte bazı kıvrımlar ve kırışıklıklar oluşmaktadır. Mimik hareketleri sırasında oluşan bu kırışıklıklar kasların hareketleri ile ortaya çıktıkları için “dinamik çizgiler” olarak adlandırılmaktadır.

Mimik hareketleri ile ciltte oluşan kıvrılma ve kırışmaların yıllar boyunca sürekli tekrarlaması sonucunda cildin bu kıvrılma hatlarındaki çizgiler giderek derinleşmesi ile birlikte zamanda kasların gerginliklerinin artması ve boylarının kısalması sonucunda altlarındaki kaslar hareket etmezken bile görünür hale gelen kırışıklıklar ise “statik çizgiler” olarak adlandırılırlar.

Mimik kaslarının kasılması ile oluşan çizgiler en fazla alında, kaşlar arasında, göz kenarlarında ve ağız çevresinde belirginleşmekte ve kişiye daha yaşlı, yorgun bir görünüm vermenin yanı sıra özellikle kaşlar arasında oluştuklarında çatık kaşlı, kızgın bir ifadeye neden olmaktadır.

Nörotoksin Uygulamaları

Nörotoksin Nedir?

Tıbbın birçok alanda uzun yıllardır farklı amaçlarla kullanılmakta olan Nörotoksinler 2000 li yılların başında yüzdeki mimik kaslarının hareketleri ile ortaya çıkan çizgilenmeleri azaltmak amacı ile de kullanılmaya başlanmıştır.

Nörotoksin dediğimiz maddeler etkilerini sinirler yolu ile iletilerek kasların kasılmasını sağlayan elektrik sinyallerinin sinirlerin uç noktalarında kaslara iletilmesini engellemek yolu ile gösterirler. Sinirlerde iletiminin engellenmesi ise mimik kaslarında hem mevcut gerginliğin azalmasını hem de hareketin durmasını sağlar.

Bu amaçla en fazla tercih edilen madde olan Botulinum toksin A’nın farklı firmalar tarafından üretilen ve farklı doz ve özelliklerde Botulinum toksin A içeren formları bulunmaktadır.

Nörotoksinler Nasıl Etki Eder?

Yüzdeki mimik kaslarına nörotoksin uygulanması hem bu kasları gevşetmekte hem de kasılmalarını engellemekte böylece üzerlerindeki ciltte bulunan dinamik çizgilerin oluşması engellenirken statik çizgilerin belirginliğinde azalma sağlanmaktadır. Mimikler sırasında oluşan dinamik çizgilerin oluşmasının engellenmesi aynı zamanda yeni statik çizgilerin oluşmasını da önlenmektedir.

Sonuç olarak nörotoksin uygulamaları ile yaşlı yorgun ve kızgın yüz ifadesinde belirgin bir düzelme sağlamak mümkün olmaktadır.

Nörotoksin uygulamalarında elde ettiğimiz sonuçların büyük kısmı uygulama yapılan kasların hareketlerinin azalmasına bağlı oluşurken bir kısmı da bu kaslar ile ters yönde çalışan kasların aktivitelerindeki göreceli artışa bağlı oluşmaktadır. Örnek olarak kaşların kenarlarını aşağı yönde çeken kaslara uygulama yapılarak kasılmaları engellendiğinde bu kaslarla ters yönde çalışan ve kaş kenarlarını yukarı yönde çeken kasların etkisinin daha belirgin hale gelmesi ile kaş kenarlarında yükselme sağlanabilmektedir.

Nörotoksin Uygulamaları Hangi Bölgelere Yapılır?

Nörotoksin tedavisinin en sık uyguladığı ve en iyi cevap alınan bölgeler;

  • Alındaki yatay çizgiler
  • Gözlerin dış kısmındaki “kaz ayağı” adı verilen çizgiler
  • Kaşların arasındaki yatay ve dikey kırışıklıklardır

Nörotoksin uygulamaları bu standart bölgeler dışında;

  • Kaşların kaldırması ve şekillendirilmesi
  • Burun üst yan kısmında oluşan ve “bunny lines” olarak adlandırılan çizgilerin giderilmesi
  • Burun ucunun kaldırılması
  • Burun kanatlarının daraltılması
  • Düşük ağız köşelerinin kaldırılması
  • Dudakların kaldırılması
  • Dudaklarda genellikle sigara içenlerde görülen ve “barkod çizgileri” olarak da adlandırılan dik çizgilenmelerin giderilmesi,
  • Gülme sırasında üst diş etlerinin görünmesinin önlenmesi
  • Çene ucunda oluşan buruşma ve gamzelenmenin önlenmesi
  • Çene hattının belirginleştirilmesi ve
  • Boyundaki çizgilenmelerin ve dikey bant görünümlerinin giderilmesi amacı ile de başarı ile kullanılmaktadır.

Nörotoksinlerin tekrarlayan uygulamaları sonucu uzun süre hareket edemeyen kaslarda atrofi olarak adlandırılan incelme oluşmaktadır. Nörotoksinler bu etkileri nedeni ile çene köşelerindeki kasların inceltilmesi ve köşeli, erkeksi çene görünümünün azaltılması amacı ile de kullanılabilmektedir.

Nörotoksin Uygulamaları İçin İdeal Zamanlama Nasıldır?

Nörotoksin uygulamalarından dinamik kırışıklıkların görülmeye başlandığı erken dönemlerde daha iyi sonuçlar alınmaktadır. Bu dönem kişiden kişiye cilt yapısı, genetik faktörler ve maruz kalınan çevresel faktörlere göre değişmekle beraber genellikle 30-40 yaş arasında olmaktadır. Kırışıklıkların zamanla derinleşmesi söz konusu olduğunda ise bunların tam olarak kaybolması için nörotoksin uygulamalarına ilave olarak dolgu enjeksiyonları yapılması da gerekebilmektedir.

Nörotoksin Uygulamalarının Etkisi Ne Kadar Sürer?

Botulinum A toksininin etkisi, uygulanan doza, kullanılan tekniğe ve kişinin kendi metabolizmasına bağlı olarak 4 ila 6 aya kadar sürmekte, tekrarlayan uygulamalar ile kaslarda oluşan zayıflamaya bağlı olarak etki süresi biraz daha uzayabilmektedir. Nörotoksinin etkisi sona erdiğinde ise uygulama öncesindeki duruma geri dönülmektedir.

Nörotoksin Uygulamalarının Etkisi Ne Zaman Çıkar?

Nörotoksin uygulamaları sonuçları hemen görülebilen uygulamalar değildir. İstenen etkiler birkaç gün içinde görülmeye başlamakta ve 5 ila 7 gün içinde tam olarak ortaya çıkmaktadır.

Nörotoksin Uygulamalarının Yan Etkisi Var mıdır?

Uzun yıllardır yapılan Nörotoksin uygulamalarında bugüne kadar ciddi bir yan etki rapor edilmemiştir.

En sık karşılaşılan yan etki uygulama alanlarında özellikle cildin ince olduğu bölgelerde kısa sürede iyileşen küçük şişlik ve morarmaların oluşmasıdır.

Uygulama hataları sonucunda nadir olarak göz kapağı ya da kaşlarda düşme, gülüş asimetrisi gibi istenmeyen sonuçlar görülebilse de bunlar toksinin etkisinin geçmesi ile birlikte tam olarak düzelirler.

Uygulamanın etkisi ortaya çıktığında bazen kaş kenarlarında istenenden fazla kalkma ya da yüzün iki tarafı arasında hafif asimetriler görülebilmekte, böyle bir durum oluşursa bunu hemen her zaman küçük bir ilave uygulama ile düzeltmek mümkün olmaktadır

 

Aşırı Terlemede Nörotoksin Uygulaması

Nörotoksin son yıllarda hiperhidrozis olarak isimlendirilen koltuk altı, el ve ayaklarda aşırı terleme hastalığının tedavisinde giderek artan sıklıkta uygulanmaya başlamıştır. Aşırı terleme olan bölgelere yapılan nörotoksin enjeksiyonunu takiben 6-8 ay süre ile terleme önemli ölçüde engellenebilmektedir.

Bu konudaki Diğer Başlıklar

Dolgu Enjeksiyonları

Gözaltı Işık Dolgusu

İple Yüz Gençleştirme

Ultherapy – Ameliyatsız Yüz ve Boyun Germe

Göz Kapağı Estetiği – Blefaroplasti

Kaş Kaldırma

Yüz Germe – Facelift

Boyun Germe – Necklift

Kepçe Kulak Ameliyatı

Çene Estetiği

Fasial Plastik Cerrahi Nedir?

Bunlar da İlginizi Çekebilir

yuz-germe-ameliyati

Yüz Germe - Facelift

Yıllar içerisinde yüz cildinde oluşan kırışıklık, gevşeme ve sarkmaların yanı sıra yüzün farklı bölgelerindeki cilt altı yağ dokusunun hacim ve yer değiştirmesi aynı zamanda yüz kemiklerinde meydana g

boyun-germe-ameliyati

Boyun Germe - Necklift

Doğal yaşlanma süreçleri yanında yer çekimi etkisi, kilo alıp verme ve genetik özellikler gibi faktörlerin olumsuz etkilerinin en fazla izlendiği yerlerden birisi de çene altı ve boyun bölgesidir.