Horlama ve Uyku Apnesinde Damak Ameliyatları
Damak bölgesinde yapılan ameliyatlarda amaç küçük ...
Uyku sırasında kas gerginliğinin azalması ve REM uykusunda oluşan tam kas gevşemesi ile dilin geriye kayarak solunum yolunu tıkaması uyku apnesi hastalığına neden olan en önemli faktörlerden birisidir.
Dili öne çeken genioglossus kasının uyarılarak kasılmasının dilin geri kaymasını önlediği ve dil arkasındaki bölgenin gerginliğini artırdığı anlaşıldıktan sonra uyku apnesi hastalarında bu kası hedef alan tedavi yöntemleri geliştirilmeye başlamıştır.
Bu amaçla geliştirilen sinir uyarıcı cihazlar (nörostimülatör) ameliyat ile göğüs ön duvarında cilt altına yerleştirilmekte solunum hareketlerini algılayan algılayıcısı kaburgalar arasındaki kasların üzerine, genioglossus kasının kasılmasını sağlayan uyarıcısı ile boyunda dil kaslarını hareket ettiren Hipoglossus siniri üzerine yerleştirilmektedir. Cihaz ameliyattan 4 hafta sonra aktive edilmekte takiben ikinci aydan sonra uyku testi eşliğinde en iyi sonucu sağlayacak şekilde ayar yapılmaktadır.
Hipoglossus siniri stimülatörünün yerleştirilmesi hem güvenli ve düşük riskli hem de hasta açısından uyku apnesine yönelik olarak yapılan diğer ameliyatların çoğuna göre konforlu bir cerrahi olmasına karşın cihazın oldukça pahalı olması ve henüz işlemin etkinliğine yönelik yeterli veri birikimi olmaması nedeni ile günümüzde standart olarak uygulanan tedavi yöntemleri arasına girmemiştir.
Uyku Apnesi Tanısında Uyku Endoskopisi
Horlama ve Uyku Apnesinde Dil Kökü Ameliyatları
Uyku Apnesi Tedavisinde Robotik Cerrahi